Impact investing neemt toe, maar onvoldoende nieuwbouw voor groeiende groep ouderen
Van het beschikbare kapitaal is circa 65% bestemd voor impact investing. Hierbij wordt met name gericht op betaalbare huurwoningen (middenhuur), duurzame projecten en woningen voor specifieke doelgroepen. Voor dit type investeringen hebben pensioenfondsen circa 8,3 miljard euro (van de eerdergenoemde 12,7 miljard) beschikbaar in de komende drie jaar. Dit is goed nieuws voor de benodigde toevoeging van middenhuurwoningen in Nederland. Ondervraagde beleggers geven wel aan dat de Wet Betaalbare huur de basis moet zijn en dat lokale regels moeten worden geschrapt om stapeling van regelgeving te voorkomen.
Opvallend in de huidige markt is dat de benodigde investeringen in zorgvastgoed en ouderenhuisvesting vooralsnog uitblijven. De bouwkosten van levensloopbestendige woningen zijn vaak hoger dan van reguliere woningen. Beleggers zijn vaak onvoldoende bereid meer te betalen voor dit type woningen, terwijl de vraag enorm is en het verhuurrisico zeer klein. Thijs Konijnendijk: “Het zou mooi zijn als beleggers, ontwikkelaars en overheid in bouwplannen meer focussen op het toevoegen van levensloopbestendige woningen. Hier ligt mogelijk een belangrijke rol voor gemeenten om deze belangrijke doelgroep in anterieure overeenkomsten vaker mee te nemen en niet alleen te focussen op betaalbaarheid, juist nu de haalbaarheid van plannen onder druk staat.
Onvoldoende mogelijkheden voor woningcorporaties om ambities te halen
Corporaties leverden in 2024 een belangrijke bijdrage aan de productie van betaalbare woningen in Nederland en zullen ook in 2025 doorgaan met het verwerven van nieuwbouwprojecten. In het onderzoek geven zij aan veel knelpunten te zien om de ambitie van 30.000 woningen op jaarbasis te halen, waaronder trage vergunningverlening, beperkte beschikbaarheid van bouwkavels, de leenmogelijkheden en belastingdruk. Daarnaast krijgt een deel geen toestemming om oud bezit te verkopen, terwijl er nog een enorme duurzaamheidsopgave ligt, terwijl 52% aangeeft met verkopen middelen vrij te kunnen maken voor nieuwbouw en verduurzaming. Door de enorme stijging van de leegwaarden biedt verkoop van een oude woning, zeker in stedelijk gebied, de kans om twee sociale huurwoningen terug te bouwen, waarbij de kopers veelal ook de verduurzaming op zich nemen.
Arjan Peerboom, CEO bij Capital Value: “Het beschikbare kapitaal bij pensioenfondsen kan een enorme impuls geven aan de bouw van middenhuurwoningen in Nederland. Er moet echt nu gebruik worden gemaakt van het momentum in de markt. Dat kan door de vergunningsprocedures te versnellen, de capaciteit bij overheden te vergroten en een eind te maken aan gestapelde regelgeving. Met het programma STOER levert de minister hier al een belangrijke bijdrage aan. Ook kunnen fiscale verbeteringen voor particuliere en internationale beleggers en het afschaffen van beperkende regelgeving voor corporaties een belangrijke impuls geven aan het bouwen van meer betaalbare huurwoningen de komende jaren”.
Meer over ons onderzoeksrapport?
De volledige publicatie ‘De woning(beleggings)markt in beeld 2025’ vindt u op ons dataplatform:
research.capitalvalue.nl.