Vijf tips voor succesvolle huuronderhandelingen van zorgvastgoed

Insights 15 mei 2025

De druk op de zorgmarkt neemt toe en daarmee groeit ook de noodzaak voor toekomstbestendige huisvesting. Veel zorginstellingen zoeken naar passende locaties, maar worden geconfronteerd met stijgende huurprijzen en schaarste aan geschikt zorgvastgoed. In deze complexe markt is het cruciaal om huuronderhandelingen goed voorbereid en strategisch in te gaan. Stefan Janssen, lead consultant bij Capital Value, ondersteunt zorgorganisaties dagelijks bij het maken van realistische en duurzame afspraken met beleggers en ontwikkelaars. In dit bericht deelt hij vijf tips om als zorginstelling sterker aan tafel te zitten en de regie te houden over de huisvestingskosten.

1. Breng de zorgexploitatie goed in kaart
De basis voor een realistische huurprijs is dat de huisvestingslasten passen binnen de bekostiging en zorgmodel. Daarom is het allereerst belangrijk om goed inzicht te hebben in wat de organisatie kan dragen aan huur op basis van de zorginkomsten (Wlz, Zvw, Wmo).

2. Laat een markthuurtoets uitvoeren door een zorgvastgoedspecialist
Zorgvastgoed wijkt af van regulier commercieel vastgoed. Laat daarom een huurprijs onderbouwen door een adviseur met ervaring in zorgvastgoed. Dit helpt bij het toetsen van het aanbod én voorkomt dat je teveel betaalt. Zo beschikken wij bij Capital Value over een uitgebreide database met zorghuurtransacties om huurprijzen te benchmarken.

3. Vraag om flexibiliteit in contractduur en gebruik
De zorgsector is continu in beweging. Houd bij het opstellen van het huurcontract rekening met toekomstige aanpassingen in bekostiging of beleid (zoals de Wlz-tarieven of NHC-systematiek). Onderhandel over een realistische opzegtermijn, uitbreidingsopties of tussentijdse aanpasbaarheid van metrages.

4. Maak duidelijke afspraken over onderhoud en aanpassingen
Een zorginstelling heeft vaak specifieke eisen aan het vastgoed (zoals medische voorzieningen, brandveiligheid en toegankelijkheid). Spreek vooraf duidelijk af wie verantwoordelijk is voor welke aanpassingen en onderhoudskosten, inclusief installaties en eventuele verbouwingen. Leg deze afspraken vast in een opleveringsstaat of demarcatielijst.

5. Kies voor samenwerking, niet alleen voor een lage huur
Een duurzame huurrelatie vraagt om partnerschap. Denk aan investeringen in duurzaamheid en gebouwkwaliteit, waarbij de verhuurder bereid is te investeren in bijvoorbeeld energiezuinige maatregelen of renovaties, in ruil voor een langere huurtermijn. Dit levert niet alleen meer comfort op voor bewoners en medewerkers, maar ook lagere maandlasten door besparingen op energie en onderhoud. Zo ontstaat een win-winsituatie met oog voor de lange termijn.

Onlangs adviseerde Stefan HW Wonen bij het actualiseren van meerdere huurovereenkomsten met een zorginstelling in de regio Hoeksche Waard. Bekijk hier de case.

Wilt u advies over uw huursituatie?

Neem contact op met Stefan Janssen.

Thijs Konijnendijk Head of Research data intelligence
Heeft u interesse in meer data over de woning- of zorgvastgoedmarkt?

Neem direct contact op met Thijs Konijnendijk, Head of Research & Data Intelligence of bekijk ons dataplatform.