Provincie Overijssel start per 1 april een pilot om vastgelopen binnenstedelijke woningbouwprojecten te versnellen. De provincie stelt zes miljoen euro beschikbaar om garant te staan voor woningbouwprojecten die dreigen stil te vallen omdat het vereiste voorverkooppercentage van 70% nog niet is bereikt. Capital Value Consultancy heeft de provincie Overijssel geadviseerd bij de opzet van deze regeling. Op basis van uitgebreid onderzoek naar financieringsknelpunten in de woningbouwsector ontwikkelde Capital Value een aanpak die aansluit op de behoeften van marktpartijen.
Provincie Overijssel versnelt woningbouw met Woonfaciliteit

Woningopgave: 48.000 nieuwe woningen tot 2030
De provincie Overijssel staat voor een aanzienlijke woningbouwopgave: tot 2030 moeten circa 48.000 nieuwe woningen worden gerealiseerd. Naar schatting zal 30-40% hiervan bestaan uit gestapelde bouw met een groot aandeel betaalbare woningen. In de praktijk blijkt echter dat veel binnenstedelijke projecten niet van de grond komen. Lange bouwtijden en hoge risico’s maken het voor ontwikkelaars lastig om de benodigde verzekeringen en financiering tijdig rond te krijgen. Dit leidt tot vertragingen en, in sommige gevallen, tot het volledig schrappen van bouwplannen.
Woonfaciliteit: impuls voor betaalbare binnenstedelijke woningbouw
De Woonfaciliteit is een innovatieve regeling waarbij de provincie en gemeenten garant staan voor een deel van de onverkochte woningen. Door het verkooprisico te verkleinen, wordt het voor ontwikkelaars eenvoudiger om financiering en verzekeringen te verkrijgen en daadwerkelijk met de bouw te starten.
De regeling is bedoeld voor binnenstedelijke, gestapelde woningbouwprojecten met een geplande start binnen twee jaar. Minimaal 50% van de woningen binnen deze projecten moet in het betaalbare segment vallen (sociale huur, middenhuur of betaalbare koop). Gemeenten in Overijssel behandelen de aanvragen voor deze regeling. Meer informatie vindt u op Woonfaciliteit Overijssel.
Mogelijk oplossing voor landelijke woningmarkt
Capital Value voerde eerder onderzoek uit voor het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (nu VRO) naar stimuleringsmaatregelen voor woningbouw. De inzichten uit deze onderzoeken vormden de basis voor de ontwikkeling van de Woonfaciliteit in Overijssel.
Stefan Janssen, Lead Consultant bij Capital Value “Wij zien dagelijks de impact van financieringsknelpunten bij woningbouwprojecten. Met de Woonfaciliteit kan de provincie ontwikkelaars helpen risico’s te overbruggen om de bouwproductie op gang te houden. Als deze pilot succesvol is, kan dit een blauwdruk zijn voor de aanpak van binnenstedelijke woningbouw in heel Nederland.”

Bevriezing sociale huur bedreigt ook nieuwbouw van circa 5.500 midden- en vrije sector huurwoningen in 2025
De veelbesproken huurbevriezing die is aangekondigd in de Voorjaarsnota is niet alleen slecht nieuws voor de nieuwbouw van sociale huurwoningen, maar heeft ook effect op de nieuwbouw van woningen in de...

Woningtekort stijgt naar 453.000 in 2027 door huurbevriezing
De aangekondigde huurbevriezing voor sociale huurwoningen in 2025 en 2026 zal onnodige grootschalige effecten hebben op de sociale huursector. Door de huurbevriezing loopt de corporatiesector 2 miljard...

Transactievolume woningbeleggingsmarkt Q1 stijgt met 20%, maar aandeel nieuwbouw daalt
In het eerste kwartaal van 2025 is het transactievolume op de Nederlandse woningbeleggingsmarkt uitgekomen op 865 miljoen euro. Dit is een stijging van 20% ten opzichte van het eerste kwartaal in 2024....