Blauwhoed en AM tekenen overeenkomst voor Singelblok met 401 appartementen in Centrumgebied Amsterdam-Noord

Nieuws 20 dec 2021

De realisatie van het Singelblok in Amsterdam-Noord gaat van start. CZAN, een ontwikkelcombinatie van projectontwikkelaar Blauwhoed en gebiedsontwikkelaar AM, ondertekent vandaag een overeenkomst met de gemeente Amsterdam, Eigen Haard en Vesteda om dit mogelijk te maken. Aan de Singelstrook verrijst straks een groot appartementencomplex met twee hoge torens. In het Singelblok worden 401 huurwoningen voor Eigen Haard en Vesteda gerealiseerd. Capital Value begeleidde CZAN Blauw C.V. bij de verkoop van de 185 appartementen aan Vesteda.

Het Singelblok is onderdeel van de nieuwe stedelijke woonbuurt Elzenhagen Zuid, een vervolg op het door CZAN reeds gerealiseerde Elzenhagen Noord. Beide buurten vormen samen de wijk Elzenhagen, onderdeel van gebiedsontwikkeling Centrumgebied Amsterdam-Noord. Met een mix aan appartementen en grondgebonden woningen, in sociale huur, vrije sector huur en koop, wordt in Elzenhagen Zuid de komende jaren invulling gegeven aan een gemengde en inclusieve stad. Co Stor, directeur gebiedsontwikkeling Amsterdam-Noord van de gemeente Amsterdam, is trots op dit project: “Het Singelblok ligt op een prachtige plek met een fantastisch uitzicht over een deel van Amsterdam-Noord. Ik hoop dat de toekomstige huurders zich snel verbonden voelen met hun buurt en zich samen willen inzetten voor het creëren van een aangename leefomgeving.”

Hoogwaardige huurwoningen
Van de 401 huurwoningen verhuurt woningbelegger Vesteda 171 vrije sector- en 14 middenhuurwoningen met 84 parkeerplaatsen. Woningstichting Eigen Haard neemt 75 sociale huur- en 75 midden huurwoningen, 66 zorgwoningen, 3 bedrijfsruimtes en 17 parkeerplaatsen op in hun woningportefeuille. Pieter Knauff, chief investment officer bij Vesteda: “Het Singelblok kent een hoogwaardige architectuur en bestaat uit ruime huurwoningen voor het sociale en middensegment. Je woont straks betaalbaar, vlakbij alle voorzieningen en de natuur van landelijk Noord. Met de Noord-Zuidlijn om de hoek, ben je binnen 10 minuten in de Amsterdamse binnenstad.”

Bedrijven, buurtkamer en gemeenschappelijke binnentuin
Op de begane grond van het Singelblok is ruimte voor bedrijven, horeca en maatschappelijke voorzieningen: er komt een buurtkamer waar bewoners van Elzenhagen Zuid en omliggende buurten elkaar kunnen ontmoeten. Ook worden er 66 zorgwoningen gerealiseerd voor PerMens, een organisatie die werkt voor de meest kwetsbare mensen in de samenleving. De parkeerplaatsen liggen verscholen tegen de helling van de Nieuwe Leeuwarderweg. Op het dak van de parkeergarage komt een binnentuin voor de bewoners van het Singelblok. De bewoners van PerMens krijgen toegang tot een eigen tuin. Danny Wijnbelt, directeur Ontwikkeling en Zakelijk beheer bij Eigen Haard is trots: “Fantastisch dat Eigen Haard hier ruim 200 huurwoningen toevoegt aan het sociale en middensegment. Dit betekent ruimte om te wonen voor meer dan 200 huishoudens die wij tot onze doelgroep rekenen: van de kwetsbaren in de samenleving tot de mensen met een middeninkomen. Het project ken een hoogwaardige architectuur, en is dus zeer toekomstbestendig.”

Ontwikkeling Singelblok
Het Singelblok is door CZAN Blauw C.V. ontwikkeld, samen met adviseurs INBO Architecten, BureauVanEig, Pieters Bouwtechniek, IBL en Buro Bouwfysica. Het wordt gerealiseerd door Heddes Bouw & Ontwikkeling. 

Gebiedsontwikkeling Centrumgebied Amsterdam Noord
Kavel Z1 is onderdeel van het Stationsgebied Amsterdam-Noord. Het Stationsgebied is het hart van het Centrumgebied Amsterdam-Noord (CAN): een nieuwe gemengde hoogstedelijke wijk rond het OV knooppunt station Noord. Het beginstation van de Noord/Zuidlijn, waarmee Amsterdam CS binnen vijf minuten bereikbaar is. AM en Blauwhoed ontwikkelen in dit gebied op twee kavels, 1N2 en Z1, circa 650 appartementen, 465 m2 commerciële ruimte en twee hotels. Met deze ontwikkelingen krijgt niet alleen de centrumfunctie van Amsterdam Noord een kwaliteitsrijke impuls maar ook de beleving en kwaliteit van de stad Amsterdam als geheel. Toekomstige bewoners en bezoekers zijn verzekerd van een uitstekende verbinding met de stad. Eerder realiseerden AM en Blauwhoed in het CAN-gebied al de woonwijk Elzenhagen Noord bestaande uit circa 600 woningen en appartementen en momenteel worden de laatste woningen gebouwd in de woonwijk Noorderkwartier met 120 ruime gezinswoningen in de koop en 388 zelfstandige studentenwoningen in de sociale huur. Elzenhagen Zuid is volop in ontwikkeling en verandert de komende jaren in een stedelijke woonbuurt vol groen en 1.800 woningen in zowel de huur- als koopsector.