Blok: beleggersinteresse in middensegment huurmarkt

Nieuws 9 okt 2013

Minister Stef Blok (Wonen) heeft goede hoop dat buitenlandse beleggers zich op de Nederlandse huurmarkt begeven. Hij merkt dat er een toenemende interesse is van investeerders in de geliberaliseerde markt met huurprijzen tussen 680 en 900 euro. Aan deze woningen is een groot tekort.

Dat zei Blok in reactie op vragen die PvdA-kamerlid Jacques Monasch stelde op basis van onderzoek van Capital Value waarover Vastgoedmarkt gisteren publiceerde. Daaruit blijkt dat komende jaren mogelijk voor miljarden extra wordt geïnvesteerd in de Nederlandse woningbeleggingsmarkt. Volgens de minister hebben de beleggers interesse in zowel de bestaande markt als nieuwbouw.

Blok verwacht later deze maand duidelijkheid over maatregelen om het beleggers aantrekkelijk te maken in Nederlandse huurwoningen te investeren. ‘We hebben het al gemakkelijker gemaakt door de verkoopregels per 1 oktober te versoepelen. Voor overige maatregelen wachten we het rapport af van de commissie-Kroes waarover ik de Tweede Kamer in de loop van deze maand verwacht te informeren.’ Directeur Tjerk Kroes van pensioenuitvoerder APG onderzoekt hoe pensioenfondsen kunnen worden betrokken bij het aantrekken van de Nederlandse woningmarkt.

Institutionele beleggers als verzekeraars en pensioenfondsen zouden vooral interesse hebben in grote volumes van 50 miljoen euro, aldus Capital Value. Dergelijke ontwikkelingslocaties liggen niet voor het oprapen, erkent minister Blok. ‘Maar ik heb inmiddels ook al kleinere investeerders gesproken die zeggen interesse te hebben in kleinere volumes.’

Bron: Vastgoedmarkt.nl, 9 oktober 2013