Change= lanceert oplossing voor oplopend tekort sociale huurwoningen

Nieuws 25 aug 2015

Change= is gestart met de uitrol van een uniek woonconcept voor werkende jongeren in de leeftijd van 18 tot 30 jaar in stadsdeel Amsterdam Nieuw-West, een  doelgroep die te kampen heeft met een oplopend tekort aan sociale huurwoningen. Op 21 augustus 2015 is de bouw gestart van de eerste woontoren van circa 500 appartementen aan het August Allebéplein in Amsterdam. Dit gebouw is de eerste in een reeks van twintig gebouwen in de grote steden met 500 tot 600 zelfstandige appartementen voor deze doelgroep.

Vanaf december 2016 zullen de appartementen sleutelklaar worden opgeleverd. De appartementen zullen voor circa 530 euro per maand – ruim 100 euro onder de prijs die volgens het puntensysteem gevraagd mag worden – verhuurd worden. De projectfinanciering is afkomstig van ABN AMRO. Op 18 augustus 2015 is het project verkocht aan Amerikaanse belegger Heitman en het Nederlandse Orange Capital Partners.  Heitman en Orange Capital Partners worden in deze transactie gefinancierd door de ING Bank.

Ralph Mamadeus
, initiatiefnemer en CEO van Change=: “Het concept ‘Werken, Wonen, Leren en Leven’ van Change= is ontstaan vanuit de enorme behoefte aan betaalbare huurwoningen voor werkende jongeren van 18 tot 30 jaar. Onderzoek laat zien dat het ontberen van woonruimte de maatschappelijke carrière van deze doelgroep in de weg staat. Zo zijn het ongewenste verloop en het ziekteverzuim onder deze doelgroep fors hoger dan het landelijk gemiddelde. Amsterdam telt in totaal 180.000 jongeren, waarvan 40.000 werkenden met maximaal een MBO-opleiding. Projectbureau Amsterdam heeft onderzocht dat binnen deze groep 13.000 jongeren dagelijks actief zoeken naar geschikte, betaalbare woonruimte en dat deze jongeren gemiddeld meer dan 10 jaar nodig hebben om een vaste woonplek te vinden. Ons all-in-woonconcept voorziet in de specifieke behoeften van de hedendaagse jongere, het zogenaamde ‘living as a service’. Het geeft antwoord op het oplopende woningtekort binnen deze groep en op het aanpakken van de aantoonbare sociale en maatschappelijke schade die de situatie met zich brengt voor omgeving en maatschappij. Het is ons doel om bij te dragen aan toekomstperspectief van de werkende jongeren, in Amsterdam en in de andere G4-steden van het land.”

Marijn Snijders
, directeur Capital Value, die de transactie initieerde: “Het unieke concept van Change= heeft het mogelijk gemaakt dat buitenlandse investeerders interesse hebben in dit segment van de woningbeleggingsmarkt. Het is goed nieuws dat er naast investeringen door Nederlandse pensioenfondsen ook interesse is van buitenlandse partijen  om te investeren in de nieuwbouw van betaalbare huurwoningen en nieuwe vooruitstrevende woonconcepten voor specifieke doelgroepen. Dit biedt enorm veel kansen om de oplopende tekorten aan huurwoningen in Nederland tegen te gaan. Voor innovatieve en vernieuwende beleggers zijn er volop kansen binnen deze markt”.

Realisatie
Change= heeft voor de realisatie van dit vernieuwende woonconcept een overeenkomst gesloten met het Amerikaanse Heitman en het Nederlandse Orange Capital Partners. Dit is de eerste investering van buitenlandse beleggers in een omvangrijke nieuwbouwontwikkeling van sociale huurwoningen. De bouw van de woontoren is in handen van Kondor Wessels Amsterdam en is inmiddels gestart. De oplevering staat gepland voor december 2016. DLA Piper Advocaten en Notarissen heeft Change= begeleid bij deze transactie van 45 miljoen Euro.

De gemeente Amsterdam, en in het bijzonder stadsdeel Nieuw-West, heeft de basis gelegd voor de realisatie van dit maatschappelijk relevante project door een proactieve bestuurlijke aanpak van het ruimtelijke ordeningsproces. Daarnaast heeft ABN AMRO de projectfinanciering op zich genomen vanuit het maatschappelijke oogmerk van de bank en de grote maatschappelijke verankering van het project.

Heitman, een wereldwijde vastgoed investeringsmaatschappij met het hoofdkantoor in Chicago, en de Nederlandse partner Orange Capital Partners investeren sinds 2014 gezamenlijk in de Nederlandse woningmarkt. De portefeuille concentreert zich in Amsterdam en omvat meer dan 1.000 woningen in de vrije- en in de sociale huursector. Victor van Bommel, oprichter van Orange Capital Partners: “Samen met onze partner Heitman en ontwikkelaar Change= zijn wij erin geslaagd een doelgroep te bereiken die nauwelijks kans heeft op een betaalbare huurwoning in Amsterdam. Als investeerders zijn wij zeer verheugd dat wij een positieve bijdrage kunnen leveren aan dit maatschappelijke probleem.” Rob Reiskin, Managing Director en co-head Heitman Europa, zegt over de transactie: “Wij zijn verheugd dat wij onze positie in de Amsterdamse markt verder kunnen uitbouwen met deze acquisitie. Wij geloven in het concept van Change= om woningen te ontwikkelen voor starters op de woningenmarkt.”               

All-in-woonconcept van Change=
Change= creëert toekomstperspectief voor werkende jongeren vanuit het concept ‘Werken, Wonen, Leren en Leven’. Dit komt onder meer tot uitdrukking in de betaalbaarheid van de woonruimte die Change= aanbiedt. De nieuw te bouwen studio’s hebben een oppervlakte van circa 30 m2 en hebben ieder een eigen keuken met koelkast en kookplaat, een laminaatvloer en een volledig ingerichte badkamer met toilet. De kale huurprijs ligt op circa 530 euro per maand, dat is ruim 100 euro onder de prijs die volgens het puntensysteem gevraagd mag worden. Daarnaast biedt dit concept ook faciliteiten zoals de aanwezigheid van een Start People-vestiging. Start People is een van de business partners van Change= die inhoudelijk invulling geeft aan het concept ‘Werken, Wonen, Leren en Leven’. Maar ook business partner Miele die voorziet in een fullservice-launderette, draagt bij aan ontzorging en betaalbaarheid voor de bewoners. Het gebouw zal een zogenoemde ‘smart building’ worden waarbij hoogwaardig internet, WiFi en e-community services standaard aanwezig zijn. Verdere faciliteiten binnen het gebouw worden nog ingericht waarbij het bijvoorbeeld ook mogelijk is om ondersteuning te krijgen bij het invullen van belastingformulieren. Ook een mobiliteitsservice voor fietsen en duurzame auto’s is aanwezig. Verder zullen er innovatieve voorzieningen zoals een e-doctor beschikbaar zijn. Doordat Change= contracten sluit met deze en andere dienstverleners gaan de bewoners van een Change=-complex er netto minimaal 200 euro per maand in koopkracht op vooruit. – Eerste ‘all-in-woonconcept’ gericht op laag- en middelbaar opgeleide werkende jongeren van 18 tot 30 jaar  – Eerste investering in omvangrijke nieuwbouwontwikkeling van sociale huurwoningen door het Amerikaanse Heitman en het Nederlandse Orange Capital Partners – Change= zal de komende jaren 10.000 fullservice-appartementen voor werkende jongeren met een lagere of MBO-opleiding realiseren in de G4-steden in Nederland.

Voor meer informatie over deze transactie kunt u contact opnemen met Ing M.A. (Marijn) Snijders RT MRICS.   Lees ook: Het Financieele Dagblad: Amerikaanse belegger investeert in woningen voor mbo’ers PropertyNL: Buitenlandse doorbraak op nieuwbouwmarkt sociale huurwoningen BNR: Initiatiefnemer Ralph Mamadeus over Change= (6.18 uur | De Ochtendspits) Vastgoedjournaal: Beleggen in 10.000 gloednieuwe sociale huurwoningen komt op stoom Vastgoedmarkt: Huurwoningen voor jongeren in Amsterdam