Change= start bouw van 600 nieuwe huurwoningen in Amsterdam voor kansrijke jongeren

Nieuws 8 mrt 2017

Vandaag wordt de eerste paal geslagen van het tweede project van Change=, een uniek en betaalbaar woonconcept voor werkende jongeren in de leeftijd van 18 tot 30 jaar. Het project wordt gerealiseerd aan de Bijlmerdreef in Amsterdam Zuid-Oost en omvat in totaal 596 betaalbare jongerenwoningen met een vloeroppervlakte van 30 tot 42 m².

De woningen hebben een huurprijs van 585 euro per maand. Geheel in de lijn met het concept van Change= zullen de bewoners gebruik kunnen maken van diverse gezamenlijke voorzieningen zoals een wasbar, flexwerkplekken, een restaurant ‘Eten bij Mama’ en een sportschool. Naar verwachting zal het gebouw eind 2018 gerealiseerd zijn waarna de eerste huurders hun intrek kunnen nemen in het gebouw. Woningnood onder jongeren Ralph Mamadeus, initiatiefnemer en CEO van Change=: “Werkende jongeren vallen op de woningmarkt tussen wal en schip. Onderzoek laat zien dat het ontberen van woonruimte de maatschappelijke carrière van deze doelgroep in de weg staat. Zo zijn het ongewenste verloop en het ziekteverzuim onder deze doelgroep fors hoger dan het landelijk gemiddelde. Het is ons doel om betaalbare huisvesting voor deze doelgroep te realiseren en bij te dragen aan toekomstperspectief van werkende jongeren, in Amsterdam en in de andere G4-steden van het land.”

Amsterdam telt in totaal 180.000 jongeren, waarvan 40.000 werkenden met maximaal een Mbo-opleiding. Projectbureau Amsterdam heeft onderzocht dat binnen deze groep 13.000 jongeren dagelijks actief zoeken naar geschikte, betaalbare woonruimte en dat deze jongeren gemiddeld meer dan 10 jaar nodig hebben om een vaste woonplek te vinden. 

De verhuur van het complex is nog niet gestart. De grote vraag naar betaalbare jongerenwoningen wordt echter bevestigd doordat er inmiddels meer dan 2.000 inschrijvingen van kandidaat huurders zijn binnengekomen via de website van Change=. Het eerste complex van Change= aan het August Allebéplein in Amsterdam is inmiddels volledig verhuurd en zal binnenkort worden opgeleverd.

De Gemeente Amsterdam heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan dit maatschappelijk relevante project. Daarnaast heeft ABN AMRO de projectfinanciering op zich genomen vanuit het maatschappelijke oogmerk van de bank. Het project wordt gerealiseerd door de BAM. Change= wordt bij de verkoop van het complex begeleid door Loyens & Loeff en Capital Value.

Over Change= | Living as a service
Change= realiseert jongerenwoningen vanuit het concept ‘Werken, Wonen, Leren en Leven’. Dit komt onder andere tot uitdrukking in de betaalbaarheid van de woonruimte waarvoor een maximale huurprijs geldt van maximaal 585 euro netto per maand. De woningen worden verhuurd inclusief laminaatvloer en volledig ingerichte keuken en badkamer. Daarnaast kunnen huurders gebruik maken van meer dan 20 voorzieningen waaronder een E-dokter, een belastingadviseur voor jongeren en een Start-People arbeidsmarkt coach. De gebouwen worden ingericht als ‘smart building’ waarbij hoogwaardig internet, WiFi en e-community services standaard aanwezig zijn. Doordat Change= contracten sluit met andere dienstverleners gaan de bewoners van een Change=-complex er netto minimaal 200 euro per maand in koopkracht op vooruit.