Chiel Verbeek wint Capital Value Scriptieprijs

Nieuws 12 feb 2020

Chiel Verbeek is de winnaar van de Capital Value Scriptieprijs. De prijs werd op 10 februari jl. uitgereikt tijdens Shared Value, de jaarlijkse bijeenkomst van Capital Value in het Spoorwegmuseum in Utrecht. Met zijn scriptie over verklarende factoren voor vraag en aanbod in de vrije huursector in de G4 won Chiel een weekend naar New York.

Nieuwe verklaringen voor veranderende vraag naar en aanbod van huurwoningen
Chiel schreef de scriptie in het kader van zijn studie Real Estate Studies aan de Rijksuniversiteit Groningen. In zijn onderzoek gaat hij op zoek naar verklaringen voor de marktdynamiek in de vrije sectorhuur van de Nederlandse grote steden. Hij stelt vast dat voor de lange termijn vooral de prijzen op de koopwoningmarkt, de bouwkosten en de gebruikerskosten van een huurwoning bepalend zijn. Op de korte termijn zijn vooral de snelheid waarmee een aantal factoren veranderen, bepalend. Deze factoren zijn de groei van de voorraad koopwoningen, de groei van het BBP, de groei van grondprijzen en de groei van de gebruikerskosten / financieringslasten voor bewoners. Het onderzoek draagt daarmee bij aan het begrip van de werking van de Nederlandse woningmarkt.

Over de Capital Value Scriptieprijs
De Capital Value Scriptieprijs is in 2018 in het leven geroepen om goed, relevant en actueel onderzoek over de woningbeleggingsmarkt meer aandacht te geven. Scriptieschrijvers van HBO ? of WO opleidingen en de ASRE kunnen scripties insturen. Meer informatie.  Op foto: Thijs Konijnendijk (links) en Chiel Verbeek (rechts)