Duitse belegger koopt omvangrijke Nederlandse woningportefeuille

Nieuws 2 apr 2012

Het Bouwfonds European Residential Fund van Bouwfonds REIM heeft een omvangrijke woningportefeuille van Vesteda aangekocht in Rotterdam en Leiden. Het betreft in totaal 369 appartementen, 1.730 m² winkelruimte en een parkeergarage met 206 parkeerplaatsen. De transactie heeft een omvang van ruim ? 51 miljoen. Capital Value B.V. adviseerde, samen met advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek, Vesteda bij de verkoop. Colliers International behartigde met CMS Derks Star Busmann de belangen van Bouwfonds European Residential Fund.

In Rotterdam betreft het een appartementencomplex, bestaande uit 270 appartementen, 1.730 m² winkelruimte en een parkeergarage nabij het centrum. In Leiden bestond de aankoop uit 3 woontorens met 99 woningen gelegen aan de zuidzijde van de stad.

De verkoop is in lijn met de strategie van het woningfonds van Vesteda en komt voort uit de jaarlijkse verversingsopgave van de portefeuille. De verkoop van woningen gebeurt enerzijds onder eigen regie door verkoop aan zittende huurders of, bij leegstand, aan derden en anderzijds door op beperkte schaal complexgewijs woningen te verkopen door middel van een transparante verkoopprocessen.

Meer investeringen verwacht in Nederland
De aankoop van het European Residential Fund van Bouwfonds REIM is het vierde Nederlandse complex dat in korte tijd in handen komt van deze institutionele belegger. Het fonds heeft inmiddels een omvang van circa ? 500 miljoen. Doelstelling tot en met 2012 is een uitbreiding te realiseren naar circa ? 650 miljoen. Een belangrijk deel van deze uitbreiding van de portefeuille zal naar verwachting de komende tijd in Nederland plaatsvinden. Colliers International is namens het fonds belast met de acquisitie in Nederland.

Meer doorexploitatie, minder uitponding
Capital Value B.V. -specialist in woninginvesteringen- adviseerde Vesteda bij deze transactie. Mr C.A. van Harten MRE MRICS, die de transactie namens Capital Value begeleidde: “Er bestaat nog steeds vraag naar kwalitatief goede woningcomplexen in Nederland. Een toenemende belangstelling is waar te nemen van buitenlandse beleggers, in het bijzonder Duitse fondsen. Dit is ingegeven door het risicoprofiel van woningbeleggingen en de opgelopen huidige aanvangsrendementen. Buitenlandse fondsen zullen dergelijke complexen, mede ingegeven vanuit fiscale motieven, verder exploiteren en niet uitponden.” Capital Value verwacht op korte termijn meer woningbeleggingstransacties met Nederlandse en buitenlandse beleggers te kunnen melden. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met mr C.A. (Kees) van Harten MRE MRICS.  

Lees ook:
PropertyNL, 2 apr 12: Bouwfonds European Residential Fund koopt woningportefeuille Vesteda PropertyNL, 3 apr 12: DEAL Focus – Duitse beleggers en banken voorzichtig terug op Nederlandse markt Vastgoedjournaal, 2 apr 12: Duits fonds Bouwfonds REIM koopt omvangrijke woningportefeuille van Vesteda Vastgoedmarkt 2 apr 12: Bouwfonds REIM koopt woningportefeuille Vesteda PropertyEU, 3 apr 12: Bouwfonds buys Dutch residential portfolio for EUR 51m