Essentieel om door te werken aan planvoorraad betaalbare huurwoningen

Insights 19 mrt 2020

Woningbeleggingen toonden ook na de kredietcrisis een stabiel direct rendement | De maatregelen omtrent het Corona virus hebben een immens effect op de Nederlandse samenleving en zullen ook de woningmarkt niet onberoerd laten. Alle organisaties nemen hun verantwoordelijkheid en treffen maatregelen om hun werknemers gezond te houden. Juist in deze sector moet, waar mogelijk, intensief worden blijven gewerkt aan de ontwikkeling van betaalbare huurwoningen. Al thuiswerkend moeten we er samen voor zorgen dat plannen niet stil komen te liggen, zoals ook NEPROM en IVBN deze week opriepen. We moeten voorkomen dat ontwikkel- en bouwprocessen terugvallen waardoor het woningtekort in Nederland nog verder zal oplopen, zoals gebeurd is na de kredietcrisis in 2008 (zie grafiek boven).

Voorkom stilvallen processen planontwikkeling
Op dit moment is het onduidelijk of de Corona crisis gevolgen heeft voor het bouwproces. De verwachting is reëel dat er in de uitvoering verdere vertragingen zullen ontstaan. Voorkomen moet worden dat processen aan de voorkant stil komen te liggen. We roepen gemeenten op om gezamenlijk met marktpartijen RO procedures zoveel mogelijk te laten doorlopen en ontwerp- en ontwikkelprocessen via thuiswerken te intensiveren.

Beleggers zullen blijven investeren in huurwoningen
De woningbeleggingsmarkt is een robuuste markt en biedt beleggers ook in onzekere tijden een behoorlijk stabiele kasstroom. Marijn Snijders, directeur Capital Value: “We verwachten dat beleggers ook in deze onzekere tijd blijven investeren in betaalbare huurwoningen. Met name voor binnen- en buitenlandse pensioenfondsen bieden woningen een stabiele kasstroom. Ook na de kredietcrisis in 2008 bleef het direct rendement stabiel op circa 4%”.

 

Heeft u interesse in meer data over de woning- of zorgvastgoedmarkt?

Neem direct contact op met Thijs Konijnendijk, Head of Research & Data Intelligence of bekijk ons dataplatform.