Nederland in top 3 voor beleggingen in huurwoningen

Nieuws 7 okt 2013

Internationale beleggers ontdekken de Nederlandse woningmarkt - de komende jaren mogelijk miljarden extra investeringen.

De belangstelling van internationale beleggers in Nederlandse huurwoningen neemt toe. Een aanzienlijk aantal internationale vastgoedbeleggers heeft op dit moment zelfs concrete plannen om te investeren in Nederland. De komende jaren zal dit leiden tot mogelijk miljarden extra investeringen op de Nederlandse woningbeleggingsmarkt. 

Dit blijkt uit een onderzoek van Capital Value onder een groot aantal internationale investeerders, waarvan de eerste resultaten tijdens de Expo Real in München worden gepresenteerd. Voor het onderzoek werden ruim 200 internationale vastgoedinvesteerders benaderd, onder meer uit de Verenigde Staten, Duitsland, Engeland en Zwitserland. Het is voor het eerst dat een dergelijk grootschalig onderzoek naar de Europese residentiële markt wordt uitgevoerd.

Nederland op een goede derde plaats
Waar tot enkele jaren terug de cross-border investeringen in verhuurde woningen zich vooral tot Duitsland beperkten, tonen investeerders nu steeds vaker interesse in andere landen. De afgelopen twee jaar vonden er grote cross-border transacties plaats in Scandinavië, waarbij met name Denemarken populair was. Hier werd in 2012 door internationale partijen voor 350 miljoen euro geïnvesteerd. Nu lijkt het echter de beurt aan Nederland. Uit het onderzoek van Capital Value blijkt dat Nederland, na Duitsland en Denemarken, op een goede derde plaats van Europese landen staat waarin de investeerders de komende jaren willen beleggen.

Volumes vanaf 50 miljoen euro
De tekorten die dreigen te ontstaan op de Nederlandse woningmarkt en de goede rendement – risicoverhouding worden door steeds meer buitenlandse partijen als kans gezien. Doordat de prijzen van woningen zijn gedaald en het de verwachting is dat de markt gaat aantrekken zien beleggers extra kansen in Nederland. Veel investeerders vergelijken Nederland met Duitsland begin jaren 2000. Door de enorme stijging van de prijzen in Duitsland in de afgelopen jaren, zien beleggers dat er in Nederland nu betere rendementen zijn te realiseren. Capital Value verwacht dat nog in 2013 meerdere transacties met buitenlandse beleggers zullen plaatsvinden.

A.J. (Alexander) van der Laan, vastgoedadviseur van Capital Value in Londen: “Een groot aantal buitenlandse partijen oriënteert zich concreet op de Nederlandse woningmarkt. Er bestaat vooral interesse in grote volumes vanaf 50 miljoen euro. Wij zien duidelijk verschillen tussen Angelsaksische partijen en investeerders uit Duitsland. Zo kijken Duitse beleggers naar de lange termijn en een stabiel rendement en zijn Angelsaksische beleggers met name op zoek naar grote volumes met een hoog rendement.”

Aandeel residentieel in totaalportefeuille neemt toe
Opvallend is dat ook partijen die op dit moment nog niet in woningen investeren naar de Nederlandse huurwoningenmarkt kijken. Van de ondervraagde beleggers die wel reeds in woningen beleggen, verwacht een meerderheid het aandeel woningen ten opzichte van andere segmenten de komende jaren uit te breiden.

Het is derhalve te verwachten dat het aantal transacties met internationale partijen de komende jaren fors zal toenemen. Dit kan komende jaren leiden tot mogelijk miljarden extra investeringen op de Nederlandse woningbeleggingsmarkt.

Ing. M.A. Snijders RT MRICS: “Wij zien de zeer grote interesse van buitenlandse beleggers als uitermate positief. Deze partijen zijn complementair aan de Nederlandse particuliere- en institutionele woningbeleggers. Omdat corporaties nu ook meer complexgewijs kunnen gaan verkopen, zien wij het volume van het aanbod ook verder toenemen. Het buitenlandse kapitaal kan een positieve bijdrage leveren aan de Nederlandse woningmarkt”.  Lees ook: PropertyNL, 6 oktober 2013: Nederland in top-3 voor beleggingen in huurwoningen Vastgoedjournaal, 7 oktober 2013: Dalende huurwoningprijzen trekt internationale beleggers naar Nederland Vastgoedmarkt, 8 oktober 2013: Grote belangstelling van beleggers voor Nederland Vastgoedmarkt, 8 oktober 2013: Blok: beleggersinteresse in middensegment huurmarkt Nugeld.nl, 8 oktober 2013: Nederlandse huurwoningen in trek bij beleggers 4-freedom, 8 oktober 2013: Nederland in top-3 voor beleggingen in huurwoningen Tweede Kamer, dinsdag 8 oktober 2013: 10e vergadering, Kamervragen