PropertyNL top 101: Bijzondere rol Capital Value

Nieuws 24 apr 2015

In de Top 101 Makelaars van PropertyNL staat Capital Value in het segment woningbeleggingen ook dit jaar weer op een eerste positie. De nummer 1 positie werd behaald door de succesvolle begeleiding van een groot aantal transacties voor zowel pensioenfondsen als woningcorporaties. Capital Value speelt als nichespeler op de woningbeleggingsmarkt een bijzondere rol, aldus de redactie. 

Bron: PropertyNL: De top van de beleggingsmarkt wordt gedomineerd door zes kantoren: CBRE, JLL, Savills, DTZ, Cushman & Wakefield en Capital Value hebben samen een marktaandeel van 77%. De positie van Capital Value is bijzonder, omdat de andere vijf partijen via hun sterke internationale netwerk toegang hebben tot buitenlandse kopers. Capital Value is er echter in geslaagd zelf deze positie specifiek voor de woningbeleggingsmarkt te creëren. 

De dominantie van de zes grootste beleggingsmakelaars is een gevolg van de steeds verdere internationalisering van de beleggingsmarkt. Het aandeel van buitenlandse kopers op de Nederlandse beleggingsmarkt bedroeg in 2014 66%. In 2013 was dat nog 41%. In 2014 zijn 16 transacties gepasseerd met een beleggingswaarde van meer dan € 100 mln. Bij 14 van deze transacties was sprake van een buitenlandse koper.

De Nederlandse woningbeleggingsmarkt staat momenteel volop in de belangstelling van internationale beleggers. Het is opvallend dat de Nederlandse woningbeleggingsmarkt in 2014 wederom werd gedomineerd door gespecialiseerde adviseurs, niet gelieerd aan internationale kantoren. In de top-10 beleggingen figureren twee makelaarskantoren die zich uitsluitend met het woningsegment bezig houden: ABC Capital en Capital Value.

Hoewel de woningbeleggingsmarkt in 2014 verder aan belang heeft gewonnen (25% van het totaal beleggingsvolume betrof woningportefeuilles), zijn de andere makelaarskantoren er niet in geslaagd hun marktaandeel in dit segment uit te breiden. Alleen Savills slaagde erin het marktaandeel woningbeleggingen van 0 naar 16% te tillen. De Vestia-deal van € 448 mln heeft hiervoor de basis gelegd. Ook CBRE wist – in mindere mate dan Savills – te groeien in marktaandeel: van 1 naar 3% 

Lees het volledige artikel: PropertyNL Top 101 Makelaars: Lokale adviseur versterkt positie