Start bouw MORE5 in Leiden

Nieuws 11 jan 2024

MORE5, een nieuwbouwontwikkeling en onderdeel van de gebiedsontwikkeling MORE in Leiden heeft afgelopen woensdag 10 januari 2024, feestelijk het 'Start Bouw'-moment gevierd. Het complex omvat 206 hoogwaardige huurappartementen en wordt gerealiseerd in het Leiden Bio Science Park. Het gebouw is een ontwikkeling van Lingotto, ontworpen door Paul de Ruiter Architects en wordt gebouwd door Heddes Bouw & Ontwikkeling. Eind oktober is het gebouw als belegging verkocht aan M&G Real Estate. Capital Value begeleidde Lingotto bij de verkoop

Bijdrage aan de woningbouwopgave
Tijdens het evenement werd een start bouw-handeling verricht door Jan-Willem Beaujean, Directeur-Generaal Volkshuisvesting & Bouwen van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties, en Fleur Spijker, Wethouder Economie, Kennis, Sport en Gezondheid van de Gemeente Leiden. Zij onderstreepten in hun speeches beiden het belang dat bouwprojecten zoals MORE5 juist in deze tijd doorgang vinden. Mede door toekenning van de Startbouwimpuls (SBI) subsidie heeft de start van de bouw nu kunnen plaatsvinden en daarmee staat de beoogde oplevering voor eind 2025.

Wonen voor international Staff
MORE5 biedt accommodatie aan 150 International Staff-woningen voor medewerkers van de Universiteit Leiden, 34 middenhuur- en 22 vrije sector woningen voor algemene doelgroepen en een horeca-gelegenheid in de plint. De gemeubileerde staffwoningen worden voornamelijk verhuurd aan promovendi en postdocs, in samenwerking met de huisvestingsorganisaties verbonden aan de Universiteit Leiden. Het gebouw bestaat uit twee blokken met elkaar verbonden via een luchtbrug en omvat naast woningen een aantal collectieve ruimtes waar voorzieningen worden gedeeld. Het gebouw wordt gebouwd voor de toekomst en daarom voldoet het ontwerp aan de voorwaarden van BREEAM Excellent (mogelijkheid tot certificering) en een GPR-score ? 7.5, o.a. door onder meer een groendak, warmte-koude opslag (WKO) centrale voor hele gebied en PV-panelen.

Een multifunctioneel gebied
MORE5 is onderdeel van de gehele gebiedsontwikkeling MORE (een initiatief van Yisheng en Lingotto), waar Lingotto de komende jaren het hart van het Leiden Bio Science Park (LBSP) ontwikkelt. MORE wordt een multifunctioneel gebied met naast ca. 1.500 woningen ook voorzieningen zoals een hotel, supermarkt, grand café, en kantoren. MORE wordt zo een ontmoetingsplek waar sociale interactie en kennisuitwisseling worden gestimuleerd, door en voor bewoners, werknemers, studenten en bezoekers van LBSP en Leidenaren. Het LBSP is het grootste innovatiedistrict op het gebied van Life, Sciences & Health in Nederland en staat in de top 5 van Europa. Het is dé bruisende regio op het gebied van research en de ontwikkelingen in het vermarkten van innovatieve geneesmiddelen en medische technologie. Een plek waar kennis, talent en nieuwe onderzoeksmogelijkheden samenkomen en waar topbedrijven en organisaties in de Life Sciences zich graag vestigen. MORE5 is door Lingotto ontwikkeld in samenwerking met: Vastgoedbedrijf Universiteit Leiden, Gemeente Leiden, Paul de Ruiter Architects, VenhoevenCS, Heddes Bouw & Ontwikkeling B.V., Team MORE en Yisheng.