Synchroon, Woonin en SSH tekenen turnkey overeenkomsten voor 397 huurwoningen in Wisselspoor Utrecht

Nieuws 26 jun 2023

Synchroon, een dochteronderneming van TBI Holdings, tekent turnkey overeenkomsten met SSH en Woonin voor 397 huurwoningen in Wisselspoor deelgebied 2 t/m 4, Bouwfase 1. Capital Value adviseerde Synchroon tijdens de tenderselectie.

Woningcorporatie Woonin verhuurt duurzame en betaalbare huurwoningen aan mensen met een lager inkomen in met name Utrecht en omgeving. De Stichting Studenten Huisvesting (de SSH) is specialist in studenthuisvesting. Jebber is het ontwikkelbedrijf van de SSH en is namens de SSH verantwoordelijk geweest voor de totstandkoming van de turnkey overeenkomst. Op basis van een tender voor 397 (sociale) huurwoningen in Wisselspoor zijn SSH en Woonin geselecteerd. Inmiddels hebben zij de turnkey overeenkomsten met Synchroon getekend. De verkoop van de huurappartementen aan Woonin en SSH voor mensen met een lager inkomen en studenten, sluit naadloos aan op de ambitie van Synchroon om inclusieve wijken te ontwikkelen voor iedereen die van de stad houdt en hier graag woont.

Bouwfase 1, onderdeel van Wisselspoor deelgebied 2 t/m 4, is gelegen aan de 2e Daalsedijk in Utrecht, noordwestelijk van het centrum. Deze bouwfase betreft de vervolgfase op het reeds opgeleverde Wisselspoor deelgebied 1. Bouwfase 1 bestaat in totaal uit 538 woningen waarvan 141 betaalbare koopappartementen en 397 huurappartementen, variërend van onzelfstandige (ca. 15m2) en zelfstandige studentenwoningen (tot ca. 36m2) tot sociale huurappartementen (ca. 65 m2), die door Woonin en SSH worden afgenomen. Monique van Loon, directeur van Jebber: ‘Er is een schrijnend tekort aan woonruimte voor studenten. We zijn heel blij 335 woningen (249 zelfstandig en 86 onzelfstandig) toe te voegen aan het woningaanbod van de SSH.’

Biodiversiteit
Bij de uitwerking van het ontwerp van het openbaar gebied en de gebouwen is extra aandacht besteed aan biodiversiteit en ecologie. Zo worden nestkasten voor verschillende vogelsoorten in de gebouwen opgenomen. Ook de egel en diverse insectensoorten krijgen een plek in het plan. De habitatwensen van de soorten zijn afgestemd op het ontwerp van de openbare ruimte van Delva Landscape Architects. Ook komt er een Spoorpark met een grote wadi als retentievijver ten behoeve van klimaatadaptatie. De wadi heeft naast een ecologische functie, ook een rol in de buffering van water ten tijde van piekbuien of droogte. Team Wisselspoor deelgebied 2 t/m 4, Bouwfase 1, bestaat uit Synchroon, gemeente Utrecht, architectenbureaus Arons&Gelauff, Office Winhov en BETA Office. De buitenruimte is ontworpen door Delva Landscape Architects. Albert Herder van Studioninedots is, net als bij deelgebied 1, betrokken als supervisor. Capital Value adviseerde Synchroon tijdens de tenderselectie waar uiteindelijk Woonin en SSH uit zijn geselecteerd. Van Wijnen is verantwoordelijk voor de realisatie van de woningen in Bouwfase 1 en zal in juli 2023 starten met de bouw. De oplevering van de woningen zal omstreeks eind 2025 plaatshebben. Synchroon heeft de gronden voor Bouwfase 1 inmiddels afgenomen van NS Vastgoed.

Meer informatie: www.utrechtwisselspoor.nl