Toenemende buitenlandse interesse voor nieuwbouw huurwoningen

Insights 13 jan 2016

De interesse van internationale beleggers in Nederlandse huurwoningen blijft onverminderd hoog. Voor 2016 geven beleggers uit het buitenland aan meer dan 3 miljard euro beschikbaar te hebben voor investeringen in Nederlandse huurwoningen. Opvallend is een toename van de interesse in nieuwbouwontwikkelingen, mede veroorzaakt door het gebrek aan aanbod van bestaande woningportefeuilles van formaat. Dit en meer blijkt uit een onderzoek van Capital Value onder internationale investeerders. Voor het jaarlijkse onderzoek zijn meer dan 50 internationale investeerders die actief op zoek zijn naar Nederlandse huurwoningen ondervraagd. 

Nederland nog steeds interessant voor internationale beleggers
De rol van de buitenlandse beleggers op de Nederlandse woningmarkt is aanzienlijk toegenomen. In 2013 waren er praktisch nog geen buitenlandse beleggers actief. In 2014 en 2015 werden aanzienlijke investeringen gedaan. Met circa 800 miljoen euro aan investeringen waren de internationale beleggers in 2015 verantwoordelijk voor circa 26% van het totale investeringsvolume van circa 3 miljard euro. In 2014 was dit bedrag circa 1.5 miljard euro, mede door de aankoop van een aantal omvangrijke portefeuilles. Er werden in 2015 voornamelijk portefeuilles tussen de 20 en 70 miljoen euro verworven. De buitenlandse fondsen hadden in 2015 meer willen investeren. Het aanbod was echter onvoldoende.

Meer dan 3 miljard euro beschikbaar voor 2016
Dat de interesse van de beleggers onverminderd hoog blijft, blijkt uit het kapitaal dat zij voor 2016 beschikbaar hebben. De beleggers geven aan voor 2016 circa 3.1 miljard beschikbaar te hebben voor investeringen in Nederlandse huurwoningen. Het betreft zowel beleggers die reeds huurwoningen hebben aangekocht als nieuwe investeerders die willen toetreden tot de Nederlandse markt. Door de groeiende vraag naar huurwoningen, het oplopende tekort en het aantrekken van de woningmarkt zien internationale beleggers mogelijkheden om stabiele rendementen op Nederlandse woningportefeuilles te verwezenlijken. Met name indien dit wordt gezien in Europees perspectief liggen er in Nederland kansen.

Opvallende stijging in interesse nieuwbouw
74% van de internationale beleggers geeft aan in nieuwbouw huurwoningen te willen investeren. Dit is een opvallende stijging ten opzichte van vorig jaar, toen dit percentage nog ‘slechts’ 32% bedroeg. De toenemende interesse is te verklaren door het gebrek aan aanbod van bestaande portefeuilles en de nog steeds groeiende vraag naar huurwoningen in veel regio’s in Nederland. Nieuwbouw huurwoningen worden over het algemeen gezien als een kwalitatieve en duurzame belegging. In 2015 werden de eerste nieuwbouwinvesteringen gedaan door onder andere een Amerikaanse en Duitse investeerder.

80% van de buitenlandse beleggers belegt met pensioengeld
Het grootste deel van de beleggers (80%) geeft aan te investeren met kapitaal van pensioenfondsen en verzekeringsmaatschappijen. In toenemende mate betreft het lange termijn investeerders  met een beleggingshorizon van langer dan 10 jaar. 31% van de beleggers komt uit de Verenigde Staten, 28% uit het Verenigd Koninkrijk en 25% uit Duitsland. 

Toename van samenwerking met Nederlandse organisaties en gemeenten
Circa 42% van de beleggers werkt met een Nederlandse partner om de lokale expertise in huis te halen. 32% geeft aan een eigen organisatie op te willen bouwen met Nederlandse medewerkers.

De beleggers zijn veelal positief over de gewijzigde regelgeving van de Nederlandse overheid. Wel geven zij aan dat strategische samenwerking met gemeenten aandacht verdient. In een aantal gevallen is door de rol van de gemeenten vertraging opgelopen bij de verwerving van corporatiebezit.  

Marijn Snijders, directeur Capital Value: “Buitenlandse beleggers blijven een belangrijke rol spelen op de Nederlandse woningbeleggingsmarkt. Door de toenemende interesse in de verwerving van nieuwbouw kunnen zij een belangrijke rol spelen bij het terugdringen van de tekorten op de markt. Afgelopen jaar hebben wij daar een aantal mooie voorbeelden van gezien waarbij buitenlandse beleggers complementair waren aan Nederlandse beleggers.”   Voor meer informatie over het onderzoek kunt u contact opnemen met Ing M.A. (Marijn) Snijders RT MRICS. Lees ook: Het Financieele Dagblad: Buitenlandse beleggers azen op nieuwbouwwoningen BNR Nieuwsradio: Interview Marijn Snijders over toenemende interesse buitenlandse investeerders in nieuwbouwwoningen Nu.nl: Buitenlandse miljarden liggen klaar voor Nederlandse huurmarkt

Heeft u interesse in meer data over de woning- of zorgvastgoedmarkt?

Neem direct contact op met Thijs Konijnendijk, Head of Research & Data Intelligence of bekijk ons dataplatform.