Update Startbouwimpuls: Deadline aanvragen naar 13 oktober 2023

Insights 4 sep 2023

Het Ministerie BZK maakte vorige week de groslijst bekend van bouwprojecten die zijn aangemeld voor de Sbi. In totaal is meer dan 3 miljard euro subsidie aangevraagd (2.195 projecten met 259.982 woningen), ruimschoots meer dan het initiële subsidiebedrag. Op basis hiervan zijn de randvoorwaarden en beoordelingscriteria aangescherpt. Graag delen wij de laatste informatie met u.

Wat is er gewijzigd in het proces?
? De deadline voor het indienen van aanvragen is verlengd naar 13 oktober a.s. ? Het Ministerie zegt toe binnen vier weken bekend te maken welke projecten in aanmerking komen.

Wat zijn o.a. de (aangescherpte) randvoorwaarden?
? De aanmelding betreft meer dan 10 woningen ? Maximale Rijksbijdrage van 12.500 euro per woning (incl. BTW) ? Start bouw in 2023, 2024 of 2025 ? Minimaal 50% betaalbaar

Wat zijn de belangrijkste beoordelingscriteria?
De subsidie van minimaal 250 miljoen euro wordt evenredig verdeeld over heel Nederland. Hierdoor is de concurrentie binnen gemeenten die binnen dezelfde regio vallen groot. Bij beoordeling spelen efficiëntie, hardheid en doelmatigheid een belangrijke rol.

Wij zijn graag bereid u nader te adviseren over het indienen van de subsidie. Neem voor meer informatie contact op met Stefan Janssen of Arjan Peerboom.

Heeft u interesse in meer data over de woning- of zorgvastgoedmarkt?

Neem direct contact op met Thijs Konijnendijk, Head of Research & Data Intelligence of bekijk ons dataplatform.