Vesteda verkoopt woontorens aan De Boompjes te Rotterdam

Nieuws 2 apr 2013

Onlangs heeft Vesteda in totaal 336 appartementen, twee inpandige parkeergarages en ca. 8.687 m² aan commerciële ruimten verkocht aan De Boompjes te Rotterdam. De appartementen zijn verdeeld over drie woontorens. Koper is Grouwels Vastgoed. Met een verkoopprijs van meer dan  ? 50 miljoen vertegenwoordigt deze transactie de grootste single asset deal in woningbeleggingen van afgelopen jaren. Capital Value begeleidde Vesteda bij de transactie. De Brauw Blackstone Westbroek trad op als juridisch adviseur voor Vesteda.

Vesteda is een vastgoedbelegger in woningen en richt zich in het geliberaliseerde huursegment primair op het middeldure huursegment. Drs A.J.M. (Arjan) Schakenbos, CEO Vesteda: “Gezien de mix van appartementen in het gereguleerde en middeldure huursegment en het relatief grote aandeel commerciële ruimten hebben we besloten om De Boompjes te verkopen. Met deze verkoop geven wij tevens invulling aan de strategie van verversing van onze portefeuille, waarbij jaarlijks gemiddeld 5% van de portefeuille wordt verkocht, waarmee ruimte ontstaat om die product-markt combinaties te verwerven, waarvoor Vesteda op langere termijn een gunstige waardeontwikkeling voorziet.”

Particuliere beleggers grootste kopersgroep
Mr C.A. (Kees) van Harten, directeur Capital Value: “In de huidige markt is deze transactie qua omvang bijzonder. Er was zowel nationale als internationale belangstelling voor dit complex, mede gezien de unieke ligging aan de Maas. De meeste belangstelling kwam van particuliere beleggers, op dit moment de grootste kopersgroep op de woningbeleggingsmarkt”.

Uit het onderzoek dat Capital Value onlangs publiceerde blijkt dat particuliere beleggers in 2013 in totaal bijna ? 1 miljard beschikbaar hebben voor de aankoop van huurwoningen. Woningen in het middeldure segment,  zoals in het complex aan de Boompjes, zijn favoriet. Beleggers zijn over het algemeen positief over de Nederlandse huurwoningenmarkt. De lage leegstand, de positieve huurprijsontwikkeling, het inflatiebestendige karakter, de groei van het aantal huishoudens en de bevolking, de afname van de bouwproductie én de spreiding van het debiteurenrisico spelen daarbij een belangrijke rol. Daarnaast zijn zowel Nederlandse als Duitse banken op dit moment bereid Nederlandse woningbeleggingen te financieren.

Voor meer informatie over deze transactie kunt u contact opnemen met Mr C.A. (Kees) van Harten MRE MRICS.  

Lees ook: PropertyNL, 2 april 2013: Vesteda verkoopt woontorens voor 50 miljoen euro aan Grouwels Vastgoedmarkt, 2 april 2013: Vesteda verkoopt voor 50 miljoen euro aan De Boompjes Vastgoedjournaal, 2 april 2013: Vesteda verkoopt Rotterdamse woontorens aan Grouwels Vastgoed