Woningbeleggingen naar record in 2018

Insights 10 jul 2018

Aantal bouwvergunningen nog steeds niet op niveau om tekorten terug te dringen.

In het eerste halfjaar van 2018 is er voor 3,5 miljard euro in woningen geïnvesteerd. Nooit eerder was het investeringsvolume in huurwoningen in het eerste halfjaar zo hoog. De verwachting van Capital Value is dan ook dat dit jaar alle records op de woningbeleggingsmarkt verbroken worden met een totaalvolume van 6,5 tot 7 miljard euro over het hele jaar. Ondanks de gestegen bouwkosten en het achterblijvende aantal bouwvergunningen werd 40% van het volume geïnvesteerd in nieuwbouw of transformaties. Investeerders zijn in toenemende mate geïnteresseerd in verbreding van de woningportefeuille en kijken daarom ook steeds meer naar zorg- en studentenwoningen.

Sterkste eerste halfjaar ooit op de Nederlandse woningbeleggingsmarkt
Na de goede start van 2018 ziet het er naar uit dat het recordbedrag van ruim 5 miljard euro aan woningbeleggingen in 2017 niet lang stand zal houden. In het eerste halfjaar van 2018 werd er al voor 3,5 miljard euro aan woningen verkocht. Nooit eerder was dat in de eerste zes maanden van het jaar al het geval. Niet alleen buitenlandse partijen doen grote transacties in woningen, de markt wordt gekenmerkt door een grote Nederlandse belangstelling voor residentieel vastgoed. Circa 75% van het volume werd door Nederlandse kopers bepaald, waarin de veelbesproken Vesteda transactie een belangrijk aandeel vormt. Hoewel met deze transactie een totaal volume van 1,5 miljard euro gemoeid is, nam verkoper NN direct een aandeel van 1 miljard in de portefeuille van de nieuwe eigenaar. De resterende “stenendeal” van 500 miljoen euro is nog steeds de grootste in de cijfers, maar het volume werd verder mede vormgegeven door nog vijf transacties die de 100 miljoen euro overstijgen. Deze liquiditeit in de markt, samen met het aantal transacties dat nog verwacht wordt dit jaar, maakt dat Capital Value 2018 als nieuw recordjaar prognosticeert.

 

*in deze cijfers over 2018 is de transactie van Nationale Nederlanden voor 500 miljoen euro meegenomen.

Bouwproductie nog steeds beperkt, aantal bouwvergunningen gedaald
Zowel op de beleggersmarkt als op de particuliere koopmarkt is te merken dat de bouwproductie sterk achterblijft bij de vraag naar nieuwbouwwoningen. Ondanks dat Bouwend Nederland in haar Woonagenda een bouwproductie van 75.000 nieuwbouwwoningen aankondigde, ligt het aantal verstrekte vergunningen volgens het CBS in het eerste kwartaal slechts op 15.000. Dat is een daling van 5,5% ten opzichte van het eerste kwartaal vorig jaar en zelfs een daling van 8,6% ten opzichte van het laatste kwartaal van 2017. Ook in april van 2018 werden slechts 4.000 vergunningen afgegeven, wat op een verdere daling in aantallen wijst. Als dit tempo wordt aangehouden wordt de doelstelling dus niet gehaald en worden er circa 60.000 ? 65.000 vergunningen verstrekt. Dit komt mogelijk doordat gemeenten de benodigde RO-procedures en aanvragen simpelweg niet sneller kunnen afhandelen. Daarnaast spelen andere beperkingen op de bouwproductie een rol zoals de stijgende bouwkosten en de capaciteit bij bouwbedrijven.

Marijn Snijders, directeur Capital Value: “Door het tegenvallende aantal verleende bouwvergunningen zal de druk op de bestaande voorraad nog verder toenemen en zal er voorlopig geen einde komen aan de stijging van koop- en huurprijzen op de woningmarkt”. Al eerder werd door Capital Value geconstateerd dat het woningtekort in 2018 zal oplopen naar meer dan 205.000 woningen (-2,7% van de voorraad). Om in vijf jaar tijd het woningtekort terug te brengen naar normale proporties (-1,75%) zou het aantal nieuwbouwwoningen de komende vijf jaar gemiddeld 87.000 per jaar moeten bedragen. “Er is nog nooit zoveel kapitaal beschikbaar geweest voor investeringen in huurwoningen, wat kansen biedt om tekorten terug te dringen. Samenwerking tussen marktpartijen, woningcorporaties en lokale overheden is essentieel om de bouwproductie toe te laten nemen”.

Heeft u interesse in meer data over de woning- of zorgvastgoedmarkt?

Neem direct contact op met Thijs Konijnendijk, Head of Research & Data Intelligence of bekijk ons dataplatform.