Onderzoek naar de rol van circulariteit in de waardering van corporatiebezit

Insights 21 jun 2024

Eind 2023 heeft Capital Value in opdracht van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en in samenwerking met Alba Concepts een onderzoek uitgevoerd naar de impact van circulaire bouw op de waardering van woningvastgoed van corporaties. Het Handboek Waardering Marktwaarde is onder de loep genomen voor mogelijke aanpassingen en verbeteringen.

Een aantal resultaten van het onderzoek:

  • Door aanpassing van de exit yield of disconteringsvoet kan circulariteit in woningvastgoed beter worden gewaardeerd.
  • Meer onderzoek en transactiebewijs is nodig om dit in waarderingen door te kunnen voeren.
  • Andere parameters, zoals een aanpassing van de onderhoudskosten, hebben minder impact
  • Voor financiĆ«le haalbaarheid van circulaire bouwprojecten is het mogelijk interessant om opgeslagen CO2 te verkopen via emissiehandel.

Aanpassing van de exit yield of disconteringsvoet passen bij de kenmerken van circulaire bouwprojecten, zoals de hogere financiƫle waarde van restproducten en lagere risicoprofiel door betere afstemming met toekomstige wet- en regelgeving.

Het rapport is openbaar beschikbaar via de website van RVO: https://circulairebouweconomie.nl/wp-content/uploads/2024/06/De-impact-van-circulariteit-op-woningwaarderingen-voor-woningcorporaties_CapitalValue_v2.pdf

Wilt u meer weten?
Om meer transactiebewijs te verzamelen is Capital Value een database gestart met transacties van circulaire woningbouwprojecten. Door deze kennis centraal op te slaan kunnen wij de marktwaarde van circulaire projecten in de toekomst nog beter inschatten. Neem voor meer informatie contact op met Stefan Janssen.

Heeft u interesse in meer data over de woning- of zorgvastgoedmarkt?

Neem direct contact op met Thijs Konijnendijk, Head of Research & Data Intelligence of bekijk ons dataplatform.