De Miljoenennota voor 2023 ? getiteld 'Investeren in nu en later' ? is deze week gepresenteerd door minister Kaag van Financiën. Een historische nota met ongekende maatregelen om de energie- en koopkrachtcrisis tegen te gaan. Echter tevens een tegenstrijdige titel voor de Nederlandse woningmarkt, aangezien de Rijksbegroting geen nieuwe maatregelen bevat om de bouw van betaalbare huurwoningen te stimuleren en het huidige woningtekort tegen te gaan. De nota lijkt hiermee een herhaling van zetten, kijkend naar de aangekondigde programma's van voorgaande jaren.
Prinsjesdag 2022: Bouwinfarct voor betaalbare huurwoningen onbesproken in Miljoenennota
Het kabinet Rutte IV lanceert anno 2022 het ene na het andere plan voor de oververhitte woningmarkt. Met verschillende programma’s zet het kabinet in op het verbeteren van de betaalbaarheid van woningen en het vergroten van de woningvoorraad. Tijdens deze Prinsjesdag had het kabinet echter niet veel nieuws te melden aan de vastgoedsector. Menig expert constateerde al dat de ‘woningmarkt’ slechts vier keer in de nota wordt genoemd; een sterk contrast met de Miljoenennota voor 2022 (‘Veerkracht en verder bouwen’) waar woningbouw één van vier kernonderwerpen was (klimaat, veiligheid, woningbouw, koopkracht).
Waar veel marktpartijen dus hadden gehoopt op sterke regie van minister Hugo de Jonge en toewijzing van ontwikkellocaties, bleef dit helaas uit. Ook zijn er geen aanvullende stimulerende maatregelen bekendgemaakt om financiële onzekerheid bij bouwprojecten weg te halen en de woningbouwproductie te vergroten. Het gevaar is dat deze bouwprojecten in de huidige marktomstandigheden stil komen te liggen. Uit recent onderzoek van Capital Value bleek dat ruim 25.000 woningen momenteel onder druk staan door de gestegen bouwkosten en aangekondigde regulering.
Kortom, deze Miljoenennota is historisch van aard ? nog nooit is een dergelijk groot koopkrachtpakket van ruim 17 miljard euro aangekondigd ? maar deze vlieger gaat niet op voor de woningmarkt. Daarmee blijven de uitdagingen op de woningmarkt bestaan. In de woorden van minister Kaag van Financiën “In tijden van onzekerheid zoeken we meer houvast.” Laten we hopen dat houvast en zekerheid op de woningmarkt volgend jaar weer gewoon aan de orde van de dag zijn op Prinsjesdag.
Lees hier onze samenvatting van de maatregelen die zijn besproken op Prinsjesdag 2022 voor de oververhitte woningmarkt.
Meer weten?
Capital Value volgt de ontwikkelingen op de woningmarkt op de voet. Wilt u meer weten over de status van het Nederlandse woningbeleid of bent u benieuwd naar de mogelijke gevolgen van de aangekondigde huurregulering op de huurinkomsten van uw portefeuille of van uw ontwikkeling? Neem dan contact op met Stefan Janssen via 06 22 96 70 88 of s.janssen@capitalvalue.nl. Wij helpen u graag verder.
40% minder investeringen in nieuwbouw zorgwoningen in 2024, ambities sterk onder druk
In 2024 werd voor 724 miljoen euro geïnvesteerd in zorgvastgoed. Dit is een stijging van 11% ten opzichte van 2023. Het herstel is nog voorzichtig ten opzichte van de jaren 2019 tot en met 2022, waarin...
Bedragen en grenswaarden huursector voor 2025 bekend
Afgelopen week werden de bedragen voor de maximale huurprijsgrenzen, de WOZ-waarden in het WWS, de bovengrens voor sociale huur en de liberalisatiegrens voor 2025 bekendgemaakt. Dit heeft voor verhuurders...
WWS-puntentelling voor huurwoning verplicht vanaf 1 januari 2025
Met ingang van 1 januari 2025 zijn verhuurders verplicht om een WWS-puntentelling toe te voegen bij elke nieuwe huurovereenkomst. Deze verplichting komt voort uit de Wet Goed Verhuurderschap. Nederlandse...
Neem direct contact op met Thijs Konijnendijk, Head of Research & Data Intelligence of bekijk ons dataplatform.