Transactievolume woningbeleggingen naar 4,8 miljard euro in eerste helft 2020

Insights 25 jun 2020

Op de Nederlandse beleggingsmarkt voor huurwoningen werd in het eerste half jaar van 2020 een nieuw record transactievolume behaald. In totaal werd er voor 4,8 miljard euro aan huurwoningen verkocht, wat een groei betekent van 6,4% ten opzichte van het vorige record in 2019 (4,5 miljard euro in het eerste half jaar). Met het record volume waren ruim 19.000 woningen gemoeid. Het hoge transactievolume laat zien dat beleggers in woningen veel vertrouwen hebben in de woningmarkt. Niet alleen werden enkele tientallen transacties van voor de crisis doorgezet, ook tijdens de corona crisis kwam meer dan een dozijn transacties tot stand. Het transactievolume van 2020 is een groot contrast met de kredietcrisis van 2008 tot 2013, toen gemiddeld 1 miljard euro per jaar in huurwoningen werd geïnvesteerd.

2,3 miljard euro geïnvesteerd in nieuwbouw
Van het totale transactievolume werd bijna de helft (2,3 miljard euro) geïnvesteerd in nieuwbouwwoningen en transformaties. Met dat bedrag worden in de komende jaren zo’n 8.800 nieuwe woningen gebouwd. Nederlandse pensioenfondsen blijven een van de drijvende krachten achter nieuwbouwwoningen. In totaal investeerden zij 1,4 miljard euro in huurwoningen, waarvan ruim 1 miljard euro in nieuwbouw. Daarmee worden in de komende jaren zo’n 3.700 betaalbare huurwoningen toegevoegd aan de Nederlandse woningvoorraad. Ook woningcorporaties waren zeer actief in het eerste halfjaar van 2020 en vertegenwoordigden circa 10% van het totale volume (450 miljoen euro). Dat is een aanzienlijke toename vergeleken met eind 2019 toen dit aandeel uitkwam op 3% van het totale volume. Van de investeringen door woningcorporaties werd 76% geïnvesteerd in nieuwbouw. Dit bevestigt eerder onderzoek van Capital Value waarin 89% van de corporaties aangaf ook in crisistijd door te willen gaan met het uitbreiden en verjongen van de voorraad sociale huurwoningen.

Aandeel internationale beleggers neemt iets af
Als gevolg van de onzekerheden van de pandemie in economieën over de hele wereld, waren internationale beleggers in het eerste half jaar wat voorzichtiger op de Nederlandse woningbeleggingsmarkt. Het aandeel van internationale beleggers liep iets terug ten opzichte van vorig jaar: van 46% eind 2019 naar 32% in het eerste half jaar van 2020. Dat aandeel is vergelijkbaar met 2018, toen internationale beleggers verantwoordelijk waren voor 35% van het transactievolume. In 2020 kwamen de meest actieve internationale beleggers onder meer uit Zweden, Duitsland en de Verenigde Staten.

Tekorten hoger dan verwacht, meer aanbod nodig
Met de nieuwste prognoses over het oplopende woningtekort (nu oplopend tot 415.000 woningen in 2024) blijven investeringen in nieuwbouw hard nodig. Voor de toevoeging van meer betaalbare huurwoningen moeten marktpartijen en overheid nog meer samenwerken om plannen te versnellen. Het blijft de vraag of er de komende periode voldoende bouwvergunningen kunnen worden verstrekt. Uit recente cijfers van het CBS blijkt dat het aantal afgegeven bouwvergunningen in de eerste vier maanden van 2020 uitkomt op 19.000. Dat is onvoldoende om de tekorten terug te dringen.

Marijn Snijders, directeur Capital Value: “Het is goed nieuws dat Nederlandse pensioenfondsen en woningcorporaties de afgelopen maanden zeer actief zijn gebleven en veel nieuwbouw huurwoningen hebben aangekocht. Voor de tweede helft van 2020 verwachten wij dat deze lijn zich zal doorzetten en dat ook buitenlandse pensioenfondsen meer zullen aankopen. Banken spelen daarbij ook een belangrijke rol. Eerder onderzoek toonde al aan dat 60% openstaat voor het uitbreiden van de leningenportefeuille met Nederlandse huurwoningen.”

Heeft u interesse in meer data over de woning- of zorgvastgoedmarkt?

Neem direct contact op met Thijs Konijnendijk, Head of Research & Data Intelligence of bekijk ons dataplatform.