Ver­koop huur­wo­nin­gen met 64 pro­cent ge­daald in eer­ste kwar­taal 2023

1 mei 2023

Het transactievolume op de Nederlandse woningbeleggingsmarkt is in het eerste kwartaal van 2023 uitgekomen op 606 miljoen euro. Dit is een daling van 64% ten opzichte van het eerste kwartaal vorig jaar. Hoewel het vertrouwen van beleggers in de Nederlandse woningbeleggingsmarkt nog steeds groot is door het grote woningtekort en de stijgende huurprijzen in de vrije sector, blijven beleggingstransacties uit. Dit komt vooral doordat beleggers een nieuwe prijsstelling afwachten waarin de hoge kapitaalmarktrente en de gestegen overdrachtsbelasting worden meegenomen. Daarnaast wachten beleggers op uitsluitsel omtrent de regulering van het middenhuursegment en de aangekondigde verhoging van belasting op vastgoedaandelentransacties. Steeds meer nieuwbouwprojecten worden niet verkocht doordat deze financieel niet haalbaar zijn. Als gevolg hiervan hebben beleggers in het eerste kwartaal 51% minder in nieuwbouw huurwoningen geïnvesteerd dan vorig jaar. De komst van de start-bouwimpuls in de Voorjaarsnota is daarom een zeer welkome maatregel, maar de vraag is of hiermee voldoende huurwoningen kunnen worden gebouwd.

Nederlandse institutionele beleggers en woningcorporaties actief
Het kwartaalvolume van 606 miljoen euro is het laagste transactievolume voor een enkel kwartaal in de afgelopen vijf jaar. Als gevolg van het lage volume worden analyses gevoelig voor incidenten, maar duidelijk is wel dat transacties vooral werden gedaan door Nederlandse institutionele beleggers (36%) en woningcorporaties (37%). Deze verhuurders zijn minder gevoelig voor de hoge rentestand dan internationale beleggers, die in het eerste kwartaal nauwelijks actief waren met investeren in Nederlandse huurwoningen. Het effect van de verhoogde kapitaalmarktrente wordt daarmee duidelijk zichtbaar in de transactiecijfers. De verwachting is dat de rente de komende tijd nog verder zal oplopen, omdat de inflatie in Nederland nog niet voldoende is gedaald.

Vertrouwen van beleggers is niet verdwenen
Hoewel het transactievolume in het eerste kwartaal van 2023 laag uitvalt, betekent dit niet dat het vertrouwen onder beleggers in de Nederlandse huurwoningmarkt is verdwenen. In de afgelopen jaren kwam het vaker voor dat het eerste kwartaal minder geïnvesteerd werd dan in de latere kwartalen van bijvoorbeeld 2021 en 2022. Momenteel wachten beleggers de details van de regulering van het middensegment af, en daarnaast een correctie in het prijsniveau naar aanleiding van de gestegen rente en bouwkosten. Wanneer hier meer duidelijkheid in ontstaat zullen beleggers opnieuw in huurwoningen willen investeren, omdat de fundamenten onder de Nederlandse woningmarkt sterk zijn. Dat blijkt onder meer uit het woningtekort en de verwachte bevolkingsgroei.

Investeringen in nieuwbouw met 51% gedaald, verdubbeling van start-bouwimpuls nodig
In de Voorjaarsnota van 28 april is ruim een half miljard euro extra gereserveerd voor een start-bouwimpuls en de versnelde bouw van flexwoningen. Dit is goed nieuws, omdat het aantal verkochte nieuwe huurwoningen op de woningbeleggingsmarkt sterk is afgenomen. In het eerste kwartaal van 2023 werden 1.609 nieuwbouw huurwoningen verkocht, terwijl dat er in het eerste kwartaal van 2022 3.770 waren. De investeringen in nieuwbouw huurwoningen daalden met 51%. De komst van de start-bouwimpuls is dan ook een welkome maatregel, maar de vraag blijft of de gereserveerde 250 miljoen euro voldoende is gezien het lage aantal bouwvergunningen en de totale woningbouwopgave van ruim 900.000 woningen. Gelet op het uitstel van de bouw van meer dan 40.000 woningen de afgelopen maanden zal waarschijnlijk het dubbele bedrag nodig zijn voor 2023 en 2024.

Marijn Snijders, algemeen directeur Capital Value: "Ook met de gegeven omstandigheden blijven institutionele beleggers en woningcorporaties geïnteresseerd in de aankoop van betaalbare huurwoningen. Momenteel zien we bij verschillende nieuwbouwprojecten de concrete interesse van beleggers alweer toenemen. Nog steeds blijft echter de financiële haalbaarheid in veel gevallen een obstakel voor de start bouw terwijl er wel al vergunningen zijn verkregen. Het is belangrijk dat er aandacht blijft voor de vertraging en zelfs afstel van nieuwbouwprojecten. De start-bouwimpuls is een belangrijke aanmoediging van minister de Jonge."

Naar nieuwsoverzicht